Huis bezichtigen? Houd je aan deze 5 ongeschreven regels

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 26 maart 2018
  • 2 minuten

Na een tijdje rondkijken op verschillende huizensites heb je je droomwoning gespot. Je hebt de beschrijving goed doorgelezen, de foto’s een aantal keer bekeken, ingezoomd op Google Maps en misschien zelfs wel stiekem een rondje om het huis gereden. Alles lijkt er pico bello uit te zien, dus je gaat het huis bezichtigen. Zorg dat je deze 5 ongeschreven regels in je achterhoofd houdt zodra je de drempel overstapt.

Huis bezichtigen: zo verloopt alles vlekkeloos

Bij het bieden op een huis speelt de gunfactor een grote rol. Ga jij een kijkje nemen bij een woning waar jij heel wat jaren hoopt te slijten? Dan is het dus slim om je tijdens die bezichtiging een beetje gedeisd te houden. Als je deze 5 ongeschreven regels naleeft, voorkom je dat je zonder het te weten irritaties opwekt. Succes!

Huis bezichtigen

Wees niet te enthousiast..

Het is de meest bekende ongeschreven regel bij het bezichtigen van een woning: houd je enthousiasme in de hand. Ook als je tot over je oren verliefd bent. Emoties kunnen de onderhandelingen een stuk lastiger maken dan het in eerste instantie al is. Als de verkoper of verkopende makelaar doorheeft dat jij het huis erg graag wilt hebben, kan het zijn dat ze minder snel in prijs zakken. Je bent dan immers ook wel bereid om wat meer geld neer te leggen voor de woning.

..maar ook niet te chagrijnig

Dat je niet te veel je enthousiasme moet laten blijken, is duidelijk. Maar je moet het natuurlijk niet overdrijven. Het werkt averechts als je alleen maar het accent legt op de negatieve aspecten van de woning. Wijs dus niet alleen maar naar de keuken die ‘niet echt jouw smaak is’ en de verouderde badkamertegels, maar vertel ook eens wat je wél leuk vind aan de woning. Het zal je helpen om een band te krijgen met de verkoper.

Kinderen meenemen 

Voor die 15 minuten dat de bezichtiging in beslag neemt, hoef je de kinderen echt niet helemaal naar opa en oma te brengen. Die kunnen best even mee, toch? Liever niet. Kinderen kunnen namelijk, zoals het spreekwoord luidt, hinderen zijn en dat kan afleiden van het uiteindelijke doel: bezichtigen. Vooral als ze lawaai maken, overal met hun vingers aan zitten en je aandacht opeisen kan dat vervelend zijn. Zowel voor jou als voor de verkoper. 

Afzeggen op het laatste moment of niet komen opdagen

Kun je onverwachts toch niet naar de bezichtiging? Dan is het logisch om de bezichtiging af te blazen. Dat zal de verkoper ook begrijpen. Het is alleen een ander verhaal als je dit op het laatste moment doet of gewoon helemaal niet komt opdagen. Buiten het feit dat het niet echt beleefd is, wordt je band met de verkoper er ook niet beter op. Als hij of zij überhaupt nog een nieuwe bezichtiging met je in wil plannen of de woning niet al weg is.

Kritisch zijn

Kritisch zijn is goed. Als aspirant-koper heb je onderzoeksplicht, dus het is slim om goed op gebreken te letten en de nodige vragen te stellen. Maar ook hier geldt: overdrijf het niet. Het kan namelijk best irritant zijn voor de verkoper als je meteen alle kastjes opentrekt en met je autosleutel in de kozijnen gaat wroeten om te controleren op houtrot. 

Bezichtigen als een pro

Wil jij nou precies weten wat je niet mag vergeten te vragen en waar je allemaal op moet letten tijdens zo'n bezichtigen? Blader deze gratis checklist ‘Bezichtigen’ dan eens door. Die kun je ook uitprinten en meenemen, zodat je écht niets over het hoofd ziet. Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Zie niets over het hoofd tijdens de bezichtiging  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek