Huis bezichtigen: 7 grote afknappers op een rij

Ga jij je huis verkopen? Dan komen er hoogstwaarschijnlijk mensen langs om je huis te bezichtigen. Natuurlijk wil jij je huis zo aantrekkelijk mogelijk laten overkomen, zodat je binnen de kortste keren een bod krijgt. Houd er echter wel rekening mee dat kijkers ook kunnen afknappen op je huis. Hoe dan? Wij zetten de grootste afknappers voor je op een rij.
Gepubliceerd
3 mei 2019
Laatst geüpdatet
3 mei 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 3 mei 2019
- Laatst geüpdate: 3 mei 2019
- Leestijd: 2 minuten

Ga jij je huis verkopen? Dan komen er hoogstwaarschijnlijk mensen langs om je huis te bezichtigen. Natuurlijk wil jij je huis zo aantrekkelijk mogelijk laten overkomen, zodat je binnen de kortste keren een bod krijgt. Houd er echter wel rekening mee dat kijkers ook kunnen afknappen op je huis. Hoe dan? Wij zetten de grootste afknappers voor je op een rij.

Huis bezichtigen-1

Bereid je voor op het huis bezichtigen

Als jij je huis verkoopt, is het vanzelfsprekend ook jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je woning toonbaar is. Misschien heb je een aankoopmakelaar in de arm genomen, maar deze zal niet voor je gaan schrobben. Zorg daarom dat je een weekend blokt om je huis bezichtiging-ready te maken en houd de volgende punten in gedachten.

1. De temperatuur

Misschien geef je zelf de voorkeur aan subtropische temperaturen in je huis. Of ben je juist iemand die de thermostaat laag zet en een extra trui aantrekt. Wat jouw voorkeuren voor de temperatuur zijn, maakt voor kijkers echter niet uit. Zij willen gewoon op hun gemakje rondkijken zonder te bevriezen of uit hun kleding te zweten. Zorg daarom dat de temperatuur op een gemiddelde stand staat.

2. Je huisdier

Als jouw huisdier nog rondhuppelt, -scharrelt of -kruipt door je huis kan dat een flinke afknapper zijn. Het maakt een niet al te verzorgde indruk en dieren brengen meestal een geur met zich mee die niet door iedereen gewaardeerd wordt. Dan kun je jouw harige, gevederde of geschubde maatje beter even naar een oppas brengen.

3. Overheersende geuren

Als je jouw huis wilt verkopen, is het goed om een neutrale omgeving te creëren. Zo kan de kijker zich mogelijk al een voorstelling maken van hoe het is om daar te wonen. Geurtjes kunnen hierbij heel erg afleiden.

De geur van versgebakken appeltaart kan een gevoel van “thuis” geven, maar een te sterke lucht is juist weer een afknapper. Net als sigarettenrook of etenslucht. Zorg dat je woning schoon en fris ruikt, maar niet te overheersend. Een paar geurkaarsjes branden voordat je vertrekt, kan helpen.

4. De was

Je witte was die nog in de tuin hangt te wapperen of een overvolle wasmand waar je nog geen tijd voor hebt gehad. Was hoort bij het leven, maar het staat niet bepaald netjes voor de kijkers. Als je weet dat er mensen langskomen, maar je geen tijd hebt om de was weg te wassen, kun je het het best gewoon even in de kast stoppen. Zo ziet alles er opgeruimd uit.

5. Rotzooi

Om even door te gaan op een opgeruimd huis: niemand wil een huis bezichtigen dat model staat voor het huishouden van Jan Steen. Je hebt hoogstwaarschijnlijk meer rommel dan je denkt. Jij hebt het mogelijk niet door, omdat je eraan gewend bent, maar al dat speelgoed in de woonkamer of een hondenmand in de gang staan niet zo chique. Net zoals vergeelde muren en gordijnen door het roken. Ook een rommelige tuin c.q. jungle achter het huis kunnen kijkers afschrikken.

6. Slecht onderhoud

Als je huis er slecht onderhouden uitziet, kan dit de suggestie wekken dat er nog heel veel aan moet gebeuren. En dat willen lang niet alle kopers. Geef daarom bijvoorbeeld de kozijnen of het plafond een nieuw verfje of vervang de kitranden in de badkamer. Check ook of je geen scheuren in je stucwerk hebt en of de vloer overal nog netjes is.

7. Te persoonlijk

Het kan geen kwaad om je huis een beetje onpersoonlijk te maken. De kijkers zijn tenslotte niet geïnteresseerd in jouw familiefoto’s of alle kindertekeningen op de koelkast. Haal je persoonlijke spullen zoveel mogelijk weg en stop ze tijdelijk even in een lade of kast. Zo kan een potentiële koper rustig rondkijken zonder afgeleid te worden door die 2x2 canvas van jou en je partner boven de bank.

Bereid je huis voor op de verkoop

Ben je van plan om je huis te gaan verkopen? Download dan onze gratis checklist ‘woning verkopen’. Hierin staat onder andere:

  • hoe je jouw woning verkoopklaar maakt;
  • welke vragen je kan verwachten bij een bezichtiging;
  • hoe je de onderhandelingen slim aanpakt.


Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Verkoop jouw huis in een handomdraai met deze tips  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek