Duurzaam verhuizen: 6 tips voor een groenere verhuizing

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Door dingen duurzaam aan te pakken, help je het milieu en kun je zelfs een leuke duit besparen. Daarnaast kun je het overal op toepassen, ook op je verhuizing! Maar duurzaam verhuizen, hoe doe je dat? In dit artikel vind je zes tips.
Gepubliceerd
27 december 2019
Laatst geüpdatet
6 maart 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 24 december 2019
- Laatst geüpdate: 6 maart 2020
- Leestijd: 2 minuten

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Door dingen duurzaam aan te pakken, help je het milieu en kun je zelfs een leuke duit besparen. Daarnaast kun je het overal op toepassen, ook op je verhuizing! Maar duurzaam verhuizen, hoe doe je dat? In dit artikel vind je zes tips.

Duurzaam verhuizen

Tip 1: duurzaam verhuizen met duurzame verhuisdozen

De meeste verhuisdozen die je in de winkel kan kopen, zijn van karton en overleven het meestal maar een paar verhuizingen. Je bent er waarschijnlijk best veel geld aan kwijt en je gooit ze vervolgens weg. Niet bepaald duurzaam. Gelukkig heb je andere mogelijkheden: 

  • Huur plastic verhuisboxen. Plastic? Ja, plastic. Deze boxen worden bij je bezorgd en weer opgehaald. Daarnaast gaan ze honderden verhuizingen mee en zijn ze vaak gemaakt van gerecycled plastic. 
  • Huur kartonnen verhuisdozen. Deze worden uiteindelijk ook weggegooid, maar de dozen van het verhuisbedrijf zijn steviger dan de dozen van een bouwmarkt en gaan daardoor langer mee. Daarnaast worden ze zeker weten meerdere malen gebruikt. Ook hoef jij dan geen nieuwe dozen te kopen. Draag je in ieder geval niet bij aan de productie ervan en het scheelt op de afvalberg. 
  • Zie je het niet zitten om te huren? Ga dan op zoek naar tweedehands verhuisdozen. Vraag bij vrienden, kijk op marktplaats of plaats een oproep op Facebook. Ook in dit hoef je geen nieuwe producten te kopen en je kan de dozen zelf hergebruiken door er bijvoorbeeld je winterkleding in op te bergen of speelgoed in te bewaren.

Tip 2: Huur een elektrische verhuiswagen

Om je spullen van huis A naar huis B te brengen, is het handig om een vrachtwagen of verhuiswagen te huren. Echter rijden deze wagens vaak nog op diesel. Daarnaast rijd je bij een verhuizing veel door wijken en binnensteden, waardoor je veel moet optrekken en afremmen. Dat kost behoorlijk wat brandstof. 

Zoek daarom uit of je bij een autoverhuur- of verhuisbedrijf in de buurt, een elektrische verhuiswagen kan huren. Hier past net zoveel in, maar ze hebben een beduidend lagere CO2-uitstoot en zorgen voor minder geluidsoverlast. 

Tip 3: Gooi zo min mogelijk weg en recycle

Een verhuizing is een goed moment om eens goed op te ruimen. Heb je veel spullen die weg mogen? Gooi dit dan niet in de container! Veel spullen kunnen hergebruikt of gerecycled worden. Huishoudelijke apparaten kun je vaak inleveren bij een speciaal punt van de gemeente.

Andere dingen zoals kleding, boeken of speelgoed in een goede conditie, kun je verkopen of desnoods gratis weggeven. Kringloopwinkels komen je spullen zelfs halen! Zo doe je er iemand anders een plezier mee en ben je direct milieubewust bezig. 

Tip 4: Wees creatief met inpakmateriaal

Je wilt je spullen natuurlijk goed beschermen tijdens het inpakken. Probeer echter zo min mogelijk plastic hiervoor te gebruiken, dus blijf weg van de noppen- en wikkelfolie. Gebruik in plaats daarvan handdoeken, knuffels en kussens. 

Je kan ook reclamefolders opsparen en hier je breekbare spullen in oprollen. Zo heeft al die reclame toch nut. Het is misschien minder duurzaam dan je handdoeken gebruiken, maar in ieder geval wél biologisch afbreekbaar.   

Tip 5: Maak je huis milieuvriendelijk schoon

Schoonmaken hoort ook bij verhuizen. Je wilt je oude huis waarschijnlijk netjes achterlaten en je gaat in je nieuwe woning misschien ook wel even met een dweil door alle kamers. Maar met al dat schoonmaken gaat behoorlijk wat water verloren en komen er allerlei chemische schoonmaakmiddelen in het riool. Gelukkig kun je ook duurzaam schoonmaken. 

Vermijd de agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleekmiddel. Koop in plaats daarvan groene, biologische schoonmaakmiddelen. Steeds meer supermarkten verkopen dit, dus je hoeft er niet meer voor naar een biologische winkel. Anders zijn groene zeep, azijn en soda goede opties. En gebruik geen katoenen doekjes of wegwerp-sponsjes, hier zijn ook biologisch afbreekbare varianten voor. 

Tip 6: Huur een duurzame verhuizer in

Wil je het verhuizen uitbesteden? Dat is te begrijpen, het brengt behoorlijk wat werk met zich mee. Kies in dat geval een verhuisbedrijf dat duurzaam werkt. Dit doe je door te checken of het bedrijf één van de volgende keurmerken heeft: 

  • ISO 14001
    Dit keurmerk toont aan dat het bedrijf bewust omgaat met energie, water, papier en brandstof.
  • Erkende Verhuizers
    Dit keurmerk wordt gegeven aan verhuisbedrijven die voldoen aan verschillende eisen op het gebied van milieu, veiligheid en kwaliteit.

Wil je jouw woning verduurzamen? 

Sta je op het punt om een nieuwe woning te kopen en wil je deze verduurzamen? Of wil je weten hoeveel je extra kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Maak dan een gratis, vrijblijvende afspraak met de hypotheekadviseurs van onze partner Finzie. Dan kun je direct de mogelijkheden bespreken. Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Snel zekerheid over jouw hypotheek?  Maak een afspraak

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek