Duokoop: zo vergroot jij je kansen op de woningmarkt

Je bent op zoek naar een koophuis. Het liefst met minimaal twee kamers én een tuin. Maar laten we realistisch blijven: het is tegenwoordig niet altijd even makkelijk om een woning te vinden die aan al jouw wensen voldoet. Toch is er een manier waarop jij meer huis voor je geld kunt krijgen: Duokoop. Wat houdt het in? En wat zijn de voor- en nadelen?
Gepubliceerd
8 juni 2018
Laatst geüpdatet
8 juni 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 7 juni 2018
- Laatst geüpdate: 8 juni 2020
- Leestijd: 2 minuten

Je bent op zoek naar een koophuis. Het liefst met minimaal twee kamers én een tuin. Maar laten we realistisch blijven: het is tegenwoordig niet altijd even makkelijk om een woning te vinden die aan al jouw wensen voldoet. Toch is er een manier waarop jij meer huis voor je geld kunt krijgen: Duokoop. Wat houdt het in? En wat zijn de voor- en nadelen?

Duokoop of liever een eigen tuin

Wat is Duokoop?

Bij Duokoop koop je een huis zonder dat je eigenaar wordt van de grond waar het huis opstaar. De grond wordt gekocht door de Nationale Grondbank. Om het te mogen gebruiken, betaal je iedere maand een soort huur. Dit noem je ook wel de canon.

De voordelen van Duokoop

Duokopen is dus eigenlijk een vorm van erfpacht. En dat heeft een paar voordelen. Wij lichten ze hieronder voor je toe.

Een lagere koopsom 

De koopsom van een woning die op deze manier wordt verkocht, is gemiddeld zo’n 30% lager dan bij woningen zonder duokoop. Je betaalt immers alleen voor het huis en niet voor de grond. Hierdoor vallen er misschien wel meer huizen binnen jouw maximale hypotheek. En dat is - vooral in de huidige woningmarkt - een voordeel.

Je bouwt kapitaal op

Huur je een huis, dan betaal je maandelijks een bedrag aan huur. Dit geld geef je uit en zie je niet meer terug. In tegenstelling tot bij een huurhuis bouw je met Duokopen gewoon kapitaal op. Je profiteert dus ook als je woning in waarde stijgt.

Let wel op: Je bouwt alleen kapitaal op over je woning en niet over de grond. Als de waarde van de grond stijgt, profiteer je daar niet van. 

Fiscaal voordeel Duokoop

De canon die je maandelijks betaalt voor de grond is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit is fiscaal voordelig. Daarnaast kun je op elk moment altijd nog besluiten om de grond van de DNGB terug te kopen. Handig als je nu nog niet zoveel te besteden hebt, maar verwacht dat dit in de toekomst verandert.

Alleen met Nationale Hypotheek Garantie

Je kan alleen Duokopen als je daarvoor een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is een voordeel, want het is veilig en het levert vaak een lagere rente op. Dat is echter ook gelijk een valkuil. Besluit je de grond naar verloop van tijd erbij te kopen en kom je boven de NHG-kostengrens van € 310.000 (2020) uit? Dan vervallen de NHG-voorwaarden als je daar een nieuwe hypotheek voor afsluit.

De woning en tuin aanpassen

Wil jij die oude keuken vervangen of de muren voorzien van een fris likje verf? Dan kan! Maar ook als jij de tuin grondig onder handen wil nemen, is dit bij Duokopen geen enkel probleem. 

De nadelen van Duokoop

Klinkt goed, een huis kopen via Duokoop. Maar let op: er zitten haken en ogen aan. 

De maandelijkse kosten

Een nadeel van Duokoop zijn de kosten. Het kan onderaan de streep best een dure oplossing zijn. Allereerst betaal je eenmalig afsluitkosten. Deze bedragen 1% van de grondwaarde. Koop je dus een woning die staat op een grond ter waarde van € 60.000, dan betaal je eenmalig € 600 voor het afsluiten.

Naast de afsluitkosten betaal je elke maand canon. Een vuistregel is dat de canon 3,75% van de grondwaarde per jaar bedraagt. Bij een grond ter waarde van € 64.000 is dat dus € 2.400 per jaar. Dat komt neer op € 200 per maand. De canon staat - los van de jaarlijkse inflatiecorrectie - voor eeuwig vast.

Kosten kunnen stijgen
Daarbij komt dat de erfpacht kan stijgen en je toekomstige kostenplaatje onzeker is. Check dit goed voordat je een Duokoop-woning koopt. Ook goed om altijd met een hypotheekadviseur af te stemmen of Duokoop slim is in jouw situatie. 

Huis lastiger verkopen

Hoewel er met Duokoop waarschijnlijk meer huizen binnen jouw budget vallen, is de woning wellicht moeilijker te verkopen. De maandelijkse canon kan namelijk afschrikken.

De toekomstige koper van het huis kan de grond terugkopen van de DNGB. Dit gaat eenvoudig via de notaris, maar is natuurlijk wel prijzig. Als de grondprijs is gedaald, betaal je vaak wel de waarde van de originele grond. 

Heb je hoe dan ook moeite met de verkoop? In deze gratis checklist ‘Huis verkopen’ lees je hoe je je huis zo snel mogelijk en voor een goede prijs verkoopt.

Geen vermogen over de grond

Als jij de hypotheek over 30 jaar hebt afgelost, is de woning van jou. Maar de grond blijft altijd eigendom van de erfpachter. Hier bouw je dus ook geen vermogen over op.

Hypotheek afsluiten

En dan nu het laatste, maar niet het minst belangrijke nadeel: met Duokopen is het soms lastig om een hypotheek af te sluiten. Check bij een hypotheekadviseur aan welke strengere eisen je moet voldoen en of dit haalbaar is voor jou. 

De voorwaarden van Nationale Hypotheek Garantie

Bij Duokoop sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Download ons gratis e-book ‘Nationale Hypotheek Garantie’, zodat je op de hoogte bent van alle voorwaarden en voordelen.Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek