Prinsjesdag 2019: dit verandert er voor huizenkopers en huisbezitters

Het is weer zover, de derde dinsdag van september. Prinsjesdag 2019 loopt tegen het eind en inmiddels zijn de plannen voor 2020 bekendgemaakt tijdens de troonrede. Het gaat goed met de economie, maar de woningmarkt blijft kampen met een tekort. Daarom heeft het kabinet enkele maatregelen aangekondigd om het tekort terug te dringen. Knab zet de belangrijkste punten voor (toekomstige) huiseigenaren op een rij. 
Gepubliceerd
17 september 2019
Laatst geüpdatet
15 oktober 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 11 september 2019
- Laatst geüpdate: 15 oktober 2019
- Leestijd: 3 minuten

Het is weer zover, de derde dinsdag van september. Prinsjesdag 2019 loopt tegen het eind en inmiddels zijn de plannen voor 2020 bekendgemaakt tijdens de troonrede. Het gaat goed met de economie, maar de woningmarkt blijft kampen met een tekort. Daarom heeft het kabinet enkele maatregelen aangekondigd om het tekort terug te dringen. Knab zet de belangrijkste punten voor (toekomstige) huiseigenaren op een rij. 

Prinsjesdag 2019

Prinsjesdag 2019: investeren in de woningmarkt

De overheid is van plan flink te investeren om het tekort op de woningmarkt terug te dringen. Uit de plannen die bekend zijn gemaakt op Prinsjesdag blijkt dat er € 350 miljoen uitgetrokken wordt hiervoor. Daarnaast wordt € 2 miljard vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat starters en middeninkomens sneller een woning kunnen vinden.

Woningcorporaties krijgen meer financiële ruimte

Woningcorporaties kunnen bijdragen in het verminderen van het huidige woningtekort door nieuwe huurwoningen te bouwen. Op dit moment komt daar nog niet veel van terecht, voornamelijk door een gebrek aan bouwlocaties en stijgende belastingen. 

Het kabinet wil corporaties stimuleren om te bouwen door de zogenoemde verhuurdersheffing (een belasting op sociale huurwoningen) met € 100 miljoen per jaar te verlagen over een periode van tien jaar. Het idee is dat de corporaties hiermee in totaal € 1 miljard besparen, wat ze kunnen gebruiken voor nieuwbouw. 

Wijziging inkomensgrens voor sociale-huurwoningen

De inkomensgrenzen om in aanmerking te komen voor een sociale-huurwoning gaat veranderen. Zo stijgt die voor meerpersoonshuishoudens bijvoorbeeld naar € 42.000. Daarnaast krijgen woningcorporaties de ruimte voor lokaal maatwerk en beslissingen. Zo kunnen lage middeninkomens ook in aanmerking komen voor sociale huur. Of bestaat de mogelijkheid om een huurder met een hoger inkomen ook een extra huurverhoging te geven van € 50 tot € 100.

Een speciaal bouwfonds voor gemeenten

Het toewijzen van bouwlocaties ligt bij de gemeenten en provincies. Echter staan niet veel gemeenten te springen om ook daadwerkelijk ruimte vrij te maken voor nieuwbouw. Dit kost geld, er moet ruimte vrijgemaakt worden en levert vaak protesten op van omwonenden. Terwijl nieuwbouw nodig is om het woningtekort te verminderen. 

Door een speciaal bouwfonds van maximaal € 1 miljard op te zetten, wil het kabinet ze verleiden om toch meer locaties aan te wijzen en bouwrijp te maken. Met het bouwfonds kan het kabinet dan bijspringen om de nieuwbouwprojecten rendabel te krijgen.

De energiebelasting gaat omlaag

Het kabinet gaat de belasting op de energierekening verlagen voor huishoudens. Het kabinet wil namelijk duurzaam energiegebruik stimuleren. Daarom gaat de belasting op aardgas geleidelijk omhoog en de belasting op elektriciteit omlaag. Onder de streep betalen huishoudens hierdoor minder energiebelasting.

Huishoudens met een gemiddeld gebruik van 1179 m³ gas en 2525 kWh elektriciteit per jaar gaan jaarlijks naar verwachting € 100 per jaar minder betalen.

Wat is het plan?
De eerste schijf in energiebelasting (waar de meeste huishoudens in blijven vallen) gaat voor gas met 3,99 cent per m³ omhoog. Hier komt in de komende jaren vervolgens 1 cent per m³ per jaar bij. Het tarief voor elektriciteit daalt in de eerste schijf met 0,09 cent per kWh, wat in de komende jaren verder daalt.

Hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens wordt afgebouwd

Het maximale aftrektarief van de hypotheekrenteaftrek voor inkomens in de hoogste schijf wordt al geleidelijk afgebouwd. Het plan is om dit vanaf 2020 te versnellen. Nu zijn de aftrekbare rente en kosten eigen woning nog maximaal aftrekbaar tegen 49%. Hier wordt in de komende jaren in stapjes naar toegewerkt.  In 2020 zal dit 46% zijn en per 2023 wordt het percentage uiteindelijk verlaagd naar 37,05%.

Deze aanpassing geldt overigens niet alleen voor de hypotheekrente. Ook andere aftrekbare kosten voor een eigen woning worden verlaagd. Denk hierbij aan de notaris- en advieskosten bij het afsluiten van een hypotheek.
 
Is jouw inkomen lager dan € 68.507 op jaarbasis (vóór de aftrekposten)? Dan ondervindt je geen fiscaal nadeel door deze maatregel.

Andere veranderingen in 2020

Wil je weten wat 2020 nog meer voor jou in petto heeft? In dit artikel vind je alle wijzigingen van Prinsjesdag 2019. De veranderingen voor zzp'ers hebben we apart voor je op een rij gezet

Ga jij erop vooruit?

Ook dit jaar verandert er weer behoorlijk wat op het gebied van huis en hypotheek. Sommige veranderingen kunnen in jouw voordeel uitpakken, maar anderen misschien niet. Wil jij weten of je er onderaan de streep op vooruit gaat? Bereken gratis jouw koopkracht voor 2019 met onze koopkracht tool. Kost je slechts een paar minuten van jouw tijd! 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Stijgt jouw koopkracht in 2020?  Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek