Huis kopen en hypotheek afsluiten?
Dit stappenplan helpt je op weg

Of het nu je eerste of volgende is: een huis kopen is en blijft spannend. Want waar moet je op letten tijdens een bezichtiging? Hoe bepaal je jouw openingsbod? En wat zijn aandachtspunten tijdens het afsluiten van de hypotheek? Alle antwoorden op jouw vragen vind je hier, in dit complete stappenplan. 

1
Breng jouw woonwensen in kaart

Voordat je begint met de huizenjacht, is het handig om je wensen en eisen in kaart te brengen. Val je bijvoorbeeld voor de charmes van een bestaand huis of heb je liever een nieuwbouwwoning? En is een appartement iets voor jou of niet? Denk ook na over de buurt en de omgeving waarin je zou willen wonen. En schrijf het allemaal op!

2
Ken je budget

Als je duidelijk voor ogen hebt waaraan jouw droomhuis moet voldoen, is het tijd om je budget te bepalen. Je hebt je maximale hypotheek berekend, maar kijk ook naar wat je wilt betalen. Je wilt immers ook leuke dingen blijven doen en geld achter de hand houden voor eventuele financiële tegenvallers.

Precies weten wat je kunt uitgeven aan een woning? Plan alvast een gratis oriëntatiegesprek met een deskundige hypotheekadviseur. 

3
Houd ook vast rekening met bijkomende kosten

Als je een huis koopt krijg je naast de kosten van het huis zelf, ook met andere uitgaven te maken. Dit zijn onder andere:

  • De taxatie (ca. € 350)
  • Hypotheekadvies en bemiddeling
  • De notaris (ca. € 500)

Bekijk de checklist voor een compleet overzicht van alle bijkomende kosten >

4
Tijd om op huizenjacht te gaan!

Begin de zoektocht naar jouw droomwoning online via bijvoorbeeld Jumba, Funda of Jaap.nl. Of schakel de hulp in van een aankoopmakelaar. Hij of zij kan jou van begin tot het eind helpen met de aankoop van een woning. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een geschikt huis of het bepalen van een openingsbod, zodat je niet te hoog inzet. 

5
Huis gevonden en bezichtiging ingepland? Let hierop:
  • Wat is de staat van het onderhoud? 
  • Wat is de ligging van de tuin of het balkon ten opzichte van de zon?
  • Is er voldoende woonruimte, ook voor in de toekomst?

Maar er is meer… Om niets over het hoofd te zien, is het slim om de checklist 'Bezichtig jouw droomwoning' mee te nemen.

6
10 tips voor het bieden op een huis

Raak je er tijdens de bezichtiging van overtuigd dat dit je droomhuis is? Dan breng je een bod uit. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En hoe zorg je dat je niet te hoog, maar ook niet te laag inzet? Hypotheekadviseur Mark geeft je maar liefst 10 tips.

Of bekijk eens deze handige voorbeeldbrief om te bieden >

 
7
Bod geaccepteerd? Tijd om te tekenen

Als de verkoper akkoord is met je bod, teken je het voorlopig koopcontract. Hierna heb je nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Hmm, wat als je daarna alsnog onder de koop uit wilt? Daar zijn de ontbindende voorwaarden voor. Zorg er dus voor dat je deze opneemt in je koopovereenkomst. 

Meer informatie lees je in dit gratis e-book Voorlopig Koopcontract.

8

Slim je hypotheek regelen

En dan nu een spannend moment: het is tijd om je hypotheek te regelen! Of nou ja, spannend? Met een hypotheekadviseur van Finzie valt dat reuze mee. En het is nog voordelig ook. Bekijk hier de tarieven

9

Wat bespreek je met een hypotheekadviseur?

In jouw persoonlijke online omgeving vul je ter voorbereiding jouw gegevens en de gegevens van je nieuwe woning in. Daarna volgt het telefonische adviesgesprek. Maar wat bespreek je eigenlijk allemaal met een hypotheekadviseur? 

De hypotheekrente..

Nou, wat de laagste rente is voor jouw situatie, bijvoorbeeld. Je kunt ervoor kiezen om de rente variabel te houden of voor een bepaalde periode vast te leggen. 

Verder verdiepen in hypotheekrente? Lees dit gratis e-book Hypotheekrente.

..en de voorwaarden

Een andere keuze die je bespreekt, gaat over de voorwaarden. Deze maken uiteindelijk het verschil in je portemonnee. 

Alvast zelf op onderzoek uit? In onze hypotheekvergelijker vergelijk je 30 geldverstrekkers op rente én voorwaarden.

10

Welke aflosvorm past bij jou?

Als je je eerste huis koopt, kun je kiezen tussen twee aflosvormen: een annuïtaire en lineaire hypotheek. Je moet je hypotheek namelijk binnen 30 jaar aflossen als je als starter op de woningmarkt in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek. En dat wil je natuurlijk!

 

00_annuïteitenhypotheek_V2 (1)  00_lineair_V2 (1) 

Bij een annuiteïtenhypotheek betaal je bruto elke maand hetzelfde bedrag. Maar omdat je steeds meer aflost en minder rente betaalt, worden je netto maandlasten hoger. Bij een lineaire hypotheek betaal je in het begin iets meer, maar worden zowel je bruto als netto hypotheeklasten elke maand iets lager. Dat komt doordat je sneller aflost. Lees meer over deze aflosvormen in dit e-book Hypotheekvormen.

11
Wij regelen jouw hypotheek en verzekeringen

Wij sluiten de best passende hypotheek voor je af, inclusief eventuele overlijdensrisicoverzekering. Het enige wat jij hoeft te doen, is jouw documenten aanleveren. Dat kan gemakkelijk in jouw persoonlijke online omgeving.

Vast weten welke documenten nodig zijn? Lees het artikel

12
Naar de notaris!

Wanneer de geldverstrekker de definitieve hypotheekofferte uitbrengt, krijg je van ons direct een telefoontje. Gefeliciteerd! Je hypotheek is nu rond. Nu kun je naar de notaris. Daar onderteken je de leveringsakte van de woning en de hypotheekakte. En dan is het zover: de woning is van jou. Plan die housewarming maar in!

13
Eigenaar van de woning

Ook als je dat droomhuis eenmaal hebt, kun je soms nog wat hulp gebruiken. Bij het doen van je belastingaangifte bijvoorbeeld. Of wanneer je jouw woning tijdelijk wilt verhuren als je op vakantie bent.

Geen zorgen: in de Knab Bieb vind je handige informatie voor jou als woningeigenaar.

14
Hypotheek wijzigen

Tijdens de looptijd van je hypotheek kan er veel veranderen. In je persoonlijke of financiële situatie, maar ook in de hypotheekmarkt. Daarom is het goed om regelmatig kritisch naar je hypotheek te kijken. Zo weet je zeker dat je hypotheek bij je blijft passen.

15
Huis verkopen

Het huis dat je net gekocht hebt, is natuurlijk perfect. Maar hoe zit het over een paar jaar? Misschien wil je samenwonen, heb je extra ruimte nodig of ben je toe aan een rustige omgeving. Voordat je kunt verhuizen, is het zaak om je oude woning te verkopen.

In deze gratis checklist 'Huis verkopen' vind je tips om je huis snel en voor een goede prijs te verkopen.

16
Check de fiscale gevolgen van je aankoop

Als je een woning koopt, verkoopt of je hypotheek oversluit, heeft dat gevolgen voor je belastingaangifte en/of je voorlopige aanslag. Zo zijn sommige kosten bijvoorbeeld aftrekbaar en heb je mogelijk recht op de hypotheekrenteaftrek.

Met deze online checklist van de Belastingdienst zie je precies waar je in jouw situatie recht op hebt. En hoe je dat eenvoudig regelt.

Naar de checklist

Arlette Cernëus - Content Specialist

''Wat is beter dan een compleet stappenplan, waarin je alle informatie vindt die je nodig hebt? Precies, niets! Daarom ben ik samen met mijn collega's aan de slag gegaan. Hopelijk wordt het afsluiten van je hypotheek zo begrijpelijk en misschien zelfs een beetje leuk.''