Bieden op een huis: onze eigen ervaringen

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
  • 6 minuten

Jouw huizenjacht is in volle gang. Je hebt je droomhuis nu nog niet gespot, maar voor je het weet kom je ‘m tegen en wil je een bod uitbrengen. Hoe pak je dat aan? Je vraagt in je omgeving al rond naar ervaringen. Maar hoe meer verhalen, hoe beter. Daarom hebben wij aan een paar collega’s die onlangs een huis kochten, gevraagd hoe het bieden op een huis bij hen ging.

Bieden op een huis-991264-edited.jpg

Wat viel jullie mee bij het bieden op een huis?

Robbert: “Wij hebben in Den Haag de woning van onze buren gekocht, zij wilden ook graag dat wij het kochten. Er was slechts één andere geïnteresseerde partij. Als wij hetzelfde bod zouden uitbrengen, mochten wij het huis kopen.”

Jeroen: “Ik had voor de koop van mijn huis in Leeuwarden de hulp van een aankoopmakelaar ingeschakeld en hoefde er dus zelf vrij weinig voor te doen. Want zij namen het bieden en onderhandelen op zich.”

En wat viel tegen tijdens het bieden?

Pascalle: “Ik vond het allemaal behoorlijk lastig. Toen ik aan de zoektocht in Amsterdam Noord begon, had ik geen idee hoe ik een bod moest uitbrengen. Gelukkig kon ik de voorbeeldbrief die we bij Knab hebben, gebruiken. Na zes mislukte pogingen heb ik wel overwogen een aankoopmakelaar in te schakelen, omdat het bijna niet anders kon in Amsterdam. Maar ik vond het te duur en gelukkig was het bij de zevende poging raak!”

Xandra: “Ik vond het ook moeilijk, want hoe bepaal je nou de hoogte van je bod? Gezien de populariteit van de woning, niet gek in Amsterdam, maakte ik geen kans als ik de vraagprijs of lager dan dat bood. Hoe graag ik het appartement ook wilde, té veel bieden was ook geen optie. Best een lastige opgave dus, want het was behoorlijk druk tijdens de bezichtiging.”

Ian: “Bij ons begon het ronduit slecht omdat de woning die wij in Grootebroek op het oog hadden onwijs populair was. Na een paar uur op Funda was er al een bod uitgebracht en geaccepteerd, en konden wij in eerste instantie helemaal niet bieden of bezichtigen.”

Arlette: “Ook voor ons was het bieden stressvol. De woning die wij in Landsmeer op het oog hadden, werd namelijk gedwongen verkocht. De prijs was daardoor laag en er was heel veel interesse. Iedereen mocht maar één keer een bod uitbrengen en het duurde na de deadline nog een week voordat wij hoorden of ons bod geaccepteerd was.”

Werd jullie eerste bod direct geaccepteerd?

Xandra: “Bij mij wel, maar ik heb dan ook wel een paar duizend euro overboden.”

Ian: “Uiteindelijk is ook ons bod in één keer geaccepteerd, maar dat ging niet op de gebruikelijke manier. Aangezien wij aanvankelijk niet meer konden bezichtigen of bieden, gingen we over op plan B. Wij hebben een brief in de bus gedaan bij de verkopers. Daarin vertelden we ons bod en waarom we zo graag het huis wilden. De volgende dag belde de makelaar ons op en moesten we bevestigen dat ons bod écht serieus was. Toen konden we bezichtigen en hebben we direct getekend.”

Arlette: “Wij konden maar één keer een bod uitbrengen door die gedwongen verkoop.”

En wie moest onderhandelen na het openingsbod?

Pascalle: “Ik moest de strijd aangaan met een huisjesmelker, wiens bod hoger was. Gelukkig wilde hij pas een aantal maanden later passeren, dus daarop kon ik onderhandelen. Te vroeg was voor mij geen optie in verband met dubbele woonlasten en een geplande vakantie, maar ik wilde de woning ook niet mislopen. Bij zes andere huizen hiervoor was mijn bod namelijk al afgewezen. Uiteindelijk heb ik met de verkoper een middenweg kunnen vinden.”

Jeroen: “Ook ik heb onderhandeld over de passeerdatum. Ik kreeg namelijk een tegenbod en dat wilde ik alleen accepteren als ik drie maanden eerder het huis in kon. De verkoper ging daarmee akkoord.”

Robbert: “Wij hebben wel onderhandeld, maar dat ging heel snel. Toen de andere partij meer had geboden dan wij oorspronkelijk, kregen we de vraag of we de woning voor dat nieuwe bedrag wilden. Dat wilden we wel.”

Was, achteraf gezien, jullie bod op het huis te hoog of te laag?

Pascalle: “Ik ben achteraf gezien wel tevreden met mijn bod. Die was € 2.000 boven de vraagprijs, inclusief koelkast en gordijnen. Naderhand hoorde ik dat alle andere biedingen de vraagprijs waren, behalve de huisjesmelker, dus met een lager bod had ik de woning niet gekregen. Meer bieden was ook geen optie, omdat ik niet genoeg eigen geld had daarvoor.”

Jeroen: “Die van mij ook, er waren nog andere partijen die meer wilden bieden. Maar de snelheid van mijn aankoopmakelaar gaf de doorslag. Ook wisten ze dat ik hypotheekadviseur ben, en dat hielp!”

Xandra: “Misschien had ik iets minder moeten overbieden. De verkoper ging namelijk direct akkoord, waardoor ik het gevoel had dat mijn bod te hoog was. Maar ik ben wel blij dat ik het huis heb gekregen.”

Ian: “Achteraf denk ik dat ons bod iets te hoog was. Maar wij wilden zekerheid en het huis niet mislopen, want het was de woning van onze dromen.”

Arlette: “Datzelfde geldt voor mij. Ik denk dat wij iets te veel hebben geboden, maar het was het waard.”

Zouden jullie bij de volgende koopwoning iets anders doen?

Ian: “Proberen nog sneller een bezichtiging in te plannen denk ik. Zo kun je zorgen dat je één van de eersten bent. Verder zou ik hetzelfde doen, die brief was echt een goede actie.”

Arlette: “Nee, ik denk het niet. Wij wilden het huis enorm graag hebben. Het was een onzekere situatie, maar het bedrag dat wij hadden geboden was lager dan onze maximale hypotheek. De volgende keer zou ik misschien wel een aankoopmakelaar inschakelen, dat had ons een hoop stress gescheeld.”

Hebben jullie nog tips voor het kopen van een huis voor onze lezers?

Pascalle: “Maak gebruik van de voorbeeldbrief bij het bieden. Ga niet duizenden euro’s boven de vraagprijs zitten, zeker niet als je daarvoor niet genoeg eigen geld hebt. En voor de Amsterdammers: geef de zoektocht niet op!”

Ian: “Wees er snel bij en probeer direct een bezichtiging in te plannen. En een persoonlijke brief aan de verkoper kan wonderen verrichten.” Robbert: “Een huis kopen van bekenden is makkelijk en scheelt een hoop gedoe.”

Jeroen: “Maak gebruik van een aankoopmakelaar. Ik heb de hulp ingeschakeld van Libero, een onderhandelmakelaar. Anders dan de traditionele aankoopmakelaar, want Libero-makelaars worden beloond door een zo laag mogelijke koopprijs voor jou te regelen.”

Xandra: “Zorg dat je vooraf precies weet wat jouw maximale hypotheek is, zodat je niet opeens heel veel eigen geld moet inleggen.”

Arlette: “Daar sluit ik me inderdaad bij aan. Bereken je maximale hypotheek zodat je precies weet hoeveel je kunt besteden. Laat je niet meeslepen door de gekte op de woningmarkt, waarin overhaast bieden steeds vaker voorkomt. Dat vergroot het risico op een te hoog bod. Niemand wil later een hypotheek met maandlasten die je niet kunt betalen. Bied verder ook altijd onder voorbehoud van financiering.”

Xandra: “Denk bij de ontbindende voorwaarden trouwens ook aan een bouwkundige keuring. Stel tijdens de bezichtiging heel veel vragen en laat bij twijfel het huis door een expert grondig keuren. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.”

Jeroen: “Dat is inderdaad slim. Bij woningen die voor 1990 zijn gebouwd is het sowieso verstandig om altijd een bouwkundige keuring te doen.”

Maximale hypotheek

Zo. Dat waren de ervaringen van onze collega’s bij Knab. Ga zelf direct aan de slag met deze tips en bereken je maximale hypotheek. Dan zie je ook gelijk welke maandlasten daarbij horen. Handig!Annika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Wat is jouw maximale hypotheek?   Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek