Bieden op een huis met of zonder hulp van een hypotheekadviseur?

  • 2 minuten
  • 4 oktober 2017

Na die uitgebreide bezichtiging, weet je zeker dat jij je droomhuis gevonden hebt. Dan zit er dus nog maar één ding op: bieden. Maar wat is eigenlijk jouw maximale hypotheek? Waar baseer je jouw bod op? En zijn er nog speciale situaties omtrent die woning waar je rekening mee moet houden? Met andere woorden: is het niet verstandig om eerst een hypotheekadviseur te spreken voor je gaat bieden op een huis?

Hypotheekadviseur

Zo moet je bieden op een huis

Het liefst wil je zo min mogelijk betalen voor die woning, maar je wilt wel zeker weten dat je hem krijgt. Mét bijbehorende hypotheek natuurlijk. En dan zo snel mogelijk verhuizen. Hoe pak je dat aan? Het zou fijn zijn als daar een standaard handleiding voor was, maar helaas verschilt het per persoon en per huis. Iedere (financiële) situatie is immers anders.

Wat kan een hypotheekadviseur voor je doen?

Dat is precies waar het vaak mis gaat, want je vindt dus geen kant en klare handleiding online - of op papier, wat dat betreft. Maar wat weet een hypotheekadviseur dat Google niet weet? Precies hoe jouw situatie in elkaar steekt bijvoorbeeld. En waar je op moet letten, welke voorwaarden voor jou gelden en wat de woning waard is.

Maximale hypotheek

Laten we beginnen bij het begin. Je maximale hypotheek berekenen heb je vast al gedaan. Maar wist je dat de meeste online tools alleen rekening houden met jouw inkomen en de meest voorkomende leningen? Er zijn nog een hoop andere dingen die van invloed zijn op het bedrag dat jij maximaal kunt lenen. Denk bijvoorbeeld aan een private lease auto, mobiele telefoon of creditcard op afbetaling. Een hypotheekadviseur weet precies hoeveel je hierdoor minder kunt lenen en - niet onbelangrijk - hoe je dit kunt voorkomen. 

De woning

Naast jouw financiële situatie, zijn ook de eigenschappen van het huis dat je wilt kopen van invloed op wat je kunt lenen. En daarmee wat je kunt bieden. Zit er bijvoorbeeld erfpacht op de woning en wanneer loopt dat af? Is de Vereniging van Eigenaren wel gezond? Word je ingeschreven bij het Kadaster of koop je een lidmaatschapsrecht en heb je geen idee wat dat inhoudt? Dit zijn allemaal voorbeelden van eigenschappen van de woning die enorm effect hebben op het bedrag dat je maximaal mag lenen.

Ook erg handig is het achterhalen van de exacte woningwaarde. Je kunt dit zelf doen door de WOZ-waarde op te vragen en te kijken naar de prijs van vergelijkbare woningen in dezelfde buurt. Maar jouw hypotheekadviseur heeft de mogelijkheden om de woningwaarde veel nauwkeuriger te achterhalen, door middel van een waardebepaling.

En wat kost dat?

Klinkt goed toch, zo’n extra check met een adviseur voor je jouw droomwoning gaat binnenhengelen? Maar daar zal dan wel een prijskaartje aanhangen. Nee hoor, een oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur kost je helemaal niks. Als je even met een adviseur van Knab Hypotheken belt ten minste. In een een half uurtje vertelt hij of zij je precies wat jouw mogelijkheden zijn.

Bod geaccepteerd en dan?

Of je nou gaat bieden op een huis met hulp van een hypotheekadviseur of niet, het is altijd verstandig om je vast te verdiepen in de adviseur die bij jou past. Zodra je bod geaccepteerd wordt, gaat het namelijk snel. Wil je vast kennis maken met hypotheekadvies van eyeOpen.nl? Dat kan. Download gratis deze checklist Hypotheek regelen bij Knab Hypotheken en je weet precies hoe je gemiddeld € 1.475 bespaart op hypotheekadvies. 


Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Zo regel jij via Knab voordelig je hypotheek  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek