Bieden op een huis in Amsterdam

  • 3 minuten
  • 4 oktober 2017

“Geef mij maar Amsterdam”, zong Johnny Jordaan al eens. Ben je het daar hartgrondig mee eens en druk op zoek naar een woning in de hoofdstad? Dan ben je er vast al achter dat de huurprijzen epische hoogtes hebben bereikt. Kopen is daardoor misschien een aantrekkelijke optie voor je. Vooral nu, met die lage hypotheekrente. Er is wel een maar: je bent niet de enige die in Amsterdam een woning wil kopen. Allesbehalve. En het aanbod aan huizen is niet opgewassen tegen de vraag. Je zult dus alles uit de kast moeten trekken als je gaat bieden op een huis in Amsterdam. Maar alsjeblieft, verlies jezelf niet in een bidding war.

bieden-op-een-huis-185673-edited.jpg

Bieden op een huis in Amsterdam gaat tegenwoordig zo

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Kopers bieden in Amsterdam tegen elkaar op. Voor één op de drie koopwoningen binnen de ring wordt meer betaald dan de vraagprijs, zo blijkt uit onderzoek van NRCQ. En dit gebeurt volgens hen in alle buurten: van het Westerpark tot de Oostelijke eilanden. Dit is nou niet bepaald de normale gang van zaken in Nederland. Vraagprijzen worden over het algemeen hoger ingezet door verkopers, zodat er ruimte is voor onderhandeling. Normaal gesproken bied je als koper dus onder de vraagprijs, ga je onderhandelen en kom je tot een prijs die ónder die vraagprijs ligt. Bied je meteen maar boven de vraagprijs, dan betaal je gegarandeerd te veel. 

Stressbestendigheid is geboden

Ga je bieden in Amsterdam, laat je dan niet opfokken. Je móét niet meer bieden dan de vraagprijs. Nog altijd weet een ruime meerderheid van de kopers af te dingen. In Amsterdam kun je alleen niet rustig de tijd nemen om te bieden op een huis en vervolgens lekker te onderhandelen. Wonen in de hoofdstad is populair en door de enorm hoge concurrentie is het zoals we dat noemen een ‘verkopersmarkt’. Dat maar 30% van de huizen een koopwoning is, wil ook niet echt helpen. Het is praktisch een fulltime baan om snel bij woningen te zijn die vrijkomen. Vandaar dat een hoop kopers een aankoopmakelaar inschakelen. 

Enveloppenrace

In Amsterdam komt het regelmatig voor dat verkopers op advies van hun makelaars overschakelen op een inschrijvingsprocedure. Alle geïnteresseerden mogen dan binnen een bepaalde tijd een bod op het huis neerleggen bij de verkoopmakelaar. Meestal wordt de hoogste bieder eigenaar van de woning, maar gebeurt ook dat verkopers iedereen om een openingsbod vragen. Alle bieders krijgen in dat laatste geval nog de kans om hun bod bij te schaven na de eerste ronde.

Denk aan wat je maximaal kunt betalen

Kies jij voor een woning in een populaire buurt binnen de ring, dan kun je er niet omheen. Jij moet op de proppen komen met een aantrekkelijk openingsbod. Maar laat je niet gek maken en biedt nooit meer dan wat jij van tevoren had bedacht. Jij weet beter wat je maximaal kunt en wilt bieden op een huis als jij op de hoogte bent van je maximale hypotheek. Deze hangt onder andere af van je inkomen. Je moet natuurlijk niet meer bieden voor een huis dan je überhaupt kunt betalen.

Houd de woningwaarde in de gaten 
Houd als je gaat bieden te allen tijde de woningwaarde in de gaten. De hoogte van je maximale hypotheek wordt namelijk ook hierdoor bepaald. In 2017 mag je 101% lenen van de woningwaarde. Aangezien je bovenop de koopsom van de woning altijd te maken krijgt met bijkomende kosten, zul je altijd eigen geld moeten inbrengen. Daar kom je niet onderuit, maar als je veel meer biedt voor je nieuwe huis dan dat het waard is, dan zul je je spaarrekening wel heel ernstig moeten plunderen.

Heb je genoeg spaarcentjes en wil je nu eenmaal graag in Amsterdam kopen? Of weet je dat je ouders je graag willen helpen met de koop van je woning? Dan vind je dat misschien niet zo’n probleem. Maar sta er wel even bij stil dat je maar moet afwachten of de woning met de jaren wel in waarde stijgt. Is het nog wel een goede investering?

Laat je niet meeslepen

Om überhaupt in de onderhandelingen te komen is het dus nodig om je bod zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de verkoper. Maar als je gaat bieden op een huis met meerdere kapers op de kust, dan is het onverstandig om je mee te laten slepen in het heetst van de onderhandelstrijd. Bedenk van tevoren wat jij maximaal kunt en wilt betalen en ga daar niet overheen. Blijf bij je plan, ook als jij denkt dat je dan geen kans maakt.

Het bepalen van je openingsbod is een vak apart. Daarom schreven we deze handleiding voor je. Weet jij precies waar je aan moet denken als je het openingsbod bepaalt. Downloaden is gratis! 


Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt. Van je hypotheek tot aan je financiële planning.


Hoe breng je nu slim een openingsbod uit?  Download de checklist

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek