Bieden op een huis: bod geaccepteerd, en dan? | University video

  • 5 minuten
  • 4 oktober 2017

Hoe je het perfecte bod formuleert, heb ik je in een andere video verteld. Maar wat nou als je gaat bieden op een huis en dat bod wordt geaccepteerd? Wat gebeurt er dan totdat jij de sleutels daadwerkelijk in handen hebt? En belangrijker: wat moet jij nog doen? 

Let op: je kunt de video maximaliseren door op het symbool in de rechterhoek te klikken. Zo is het bord beter leesbaar. 

 
 
 
 
 
0:00
 
 
 
0:05
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thanks for reporting a problem. We'll attach technical data about this session to help us figure out the issue. Which of these best describes the problem?

Any other details or context?

Cancel
message
 
 
 
 
 
 
 

Bieden op een huis

Je hebt je tot in den treure verdiept in de huizenjacht en het bieden op een huis. En je hebt het gedaan ook. Met succes, want je bod wordt geaccepteerd. Dan gaat het ineens allemaal heel snel. Paniek! Want wat moet je nu doen? Ik vertel het je allemaal in deze video. 

Ben je momenteel niet in de mogelijkheid om de video te bekijken? Geen probleem, hier kun je lezen wat er wordt verteld. 

Bieden op een huis bod geaccepteerd bord.png

Voorlopig koopcontract

Als eerste teken je het voorlopig koopcontract. Hierin staan alle afspraken met de verkoper zwart-op-wit, zoals de ontbindende voorwaarden die je hanteert, een eventuele bankgarantie en de roerende goederen die je overneemt. Check goed of dit allemaal klopt. 

Tekenen doe je vaak bij de verkopend makelaar. Behalve als je een huis koopt in Amsterdam, dan moet je hiervoor naar de notaris. Na het tekenen van het voorlopig koopcontract heb je 3 dagen wettelijke bedenktijd, waarvan minstens 2 werkdagen moeten zijn. Binnen deze tijd mag je afzien van de koop, zonder dat je daarvoor een reden hoeft op te geven.

Hypotheekadvies

Over het algemeen heb je al een oriënterend gesprek gehad voor je een hypotheekadvies krijgt. Dan weet je al wat je maximale hypotheek is. Tijdens het hypotheekadvies kijkt je hypotheekadviseur verder. Nu is het tijd om de hypotheekaanbieder, rentevaste periode en hypotheekvorm te kiezen en de hypotheek te zoeken die het beste bij jou past.

Verzekeringen

Een adviesgesprek gaat verder dan alleen de hypotheek. We kijken namelijk ook naar de verzekeringen die je zou moeten of kunnen afsluiten. Een opstalverzekering is vaak verplicht, over het algemeen regel je deze zelf. De meeste geldverstrekkers verplichten daarnaast een overlijdensrisicoverzekering. Ook daar word je over geadviseerd.

Verzekeringen die niet verplicht zijn, maar waarvan het vaak wel verstandig is deze af te sluiten, zijn de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de werkloosheidsverzekering. Deze vallen onder de noemer woonlastenverzekeringen. 

Taxatie

Op basis van de taxatiewaarde van de woning, wordt bepaald hoeveel je mag lenen. Een taxatie kost ongeveer € 300 en laat je uitvoeren door een bedrijf dat hiervoor gecertificeerd is. Heb jij een bouwkundige keuring in je ontbindende voorwaarden laten opnemen? Dan is dit ook het moment om die te regelen.

Renteaanbod

Na het adviesgesprek heeft je hypotheekadviseur een renteaanbod opgevraagd bij de geldverstrekker die jij gekozen hebt. Hierin staat welke documenten de geldverstrekker nodig heeft om de aanvraag te kunnen beoordelen. Mocht dat nodig zijn, dan regelt je hypotheekadviseur ook jouw bankgarantie.

Documenten aanleveren

Voor jouw complete dossier ter beoordeling naar de geldverstrekker gaat, zijn er nog wat aanvullende documenten nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het taxatierapport en bankafschriften van je betaal- en spaarrekeningen. Pas als alle documenten binnen zijn, wordt de aanvraag in behandeling genomen.

Ontbindende voorwaarden

Dit is een belangrijk moment. Stel, jouw aanvraag wordt pas in behandeling genomen als je ontbindende voorwaarden bijna aflopen. Dan moeten die voorwaarden verlengd worden. Dit bespreek je over het algemeen met de verkopend makelaar.

Bindende offerte

Jouw aanvraag wordt door twee verschillende beoordelaars van de geldverstrekker gecheckt. Zijn zij allebei akkoord? Dan krijg je een bindende hypotheekofferte. Deze moet je binnen twee weken tekenen als je akkoord gaat. Jouw hypotheek is op dit moment officieel rond en de verstrekker kan deze niet meer wijzigen of intrekken. De geldverstrekker stuurt dan alle documenten naar de notaris.

Nota van afrekening

Een paar dagen voor je daadwerkelijk de sleutel van jouw nieuwe woning krijgt, krijg je van de notaris de hypotheekakte, leveringsakte en de nota van afrekening. Deze kun je vast checken. Op de nota van afrekening staat het bedrag dat jij nog moet overmaken naar de notaris. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet, anders gaat de sleuteloverdracht misschien niet door.

Woninginspectie

Op de dag van de overdracht doe je eerst een woninginspectie. Samen met de verkopend makelaar en soms de notaris, kijk je of de woning er hetzelfde uitziet als de laatste keer dat je hem hebt gezien. Na de woninginspectie ga je akkoord met de staat van de woning en kun je eventuele kosten niet meer verhalen op de verkoper.

Overdracht

Tijdens de overdracht teken je de leverings- en hypotheekakte. Met de leveringsakte levert de verkoper de woning aan jou als koper en dus nieuwe eigenaar. De hypotheekakte wordt door de notaris ingeschreven in het kadaster. Je krijgt vervolgens de sleutels en bent echt de nieuwe eigenaar. Gefeliciteerd!

Best een spannende aangelegenheid, zo'n bezoekje aan de notaris. Wil jij meer weten over:

  • hoe een voorlopig koopcontract eruit ziet;
  • hoe je het koopcontract ontbindt;
  • en hoe het er precies aan toe gaat bij de notaris?

Download gratis het e-book 'Voorlopig Koopcontract'!


Mark Mensink
Mark is hypotheekadviseur bij Knab. In de video’s van Knab University geeft hij uitgebreid antwoord op alle vragen over huis en hypotheek.


Weet jij alles over het voorlopig koopcontract?  Download het e-book

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek