Bieden op een huis: 10 tips voor het perfecte bod | University video

  • 4 minuten
  • 3 oktober 2018

Na flink wat bezichtigingen heb je eindelijk je droomhuis gevonden. Tijd voor de volgende stap: bieden! Maar wacht even. Bieden op een huis, hoe doe je dat eigenlijk? Met de 10 tips in deze video help ik je op weg naar het perfecte bod.

Let op: je kunt de video maximaliseren door op het symbool in de rechterhoek te klikken. Zo is het bord beter leesbaar.  

 
 
 
Video Thumbnail
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

10 tips voor het perfecte bod

Hypotheekadviseur Mark vertelt je in de video hoe jij het beste kunt bieden op een huis. Ben je momenteel niet in de mogelijkheid om de video te bekijken? Geen probleem, hier kun je lezen wat er wordt verteld. 

Bieden op een huis tips bord.png

1. Een aankoopmakelaar overwegen

Ik begin met misschien wel de meest belangrijke tip: overweeg een aankoopmakelaar in te schakelen. Twijfel je over je kennis en heb je niemand in de buurt om te helpen? Dan kan het handig zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Die helpt met het hele aankoopproces, dus ook bij het bieden.

2. Maandlasten berekenen

Als het goed is, weet je wat je maximale hypotheek is. Maar het zou best kunnen dat het lenen van dat maximale bedrag in jouw geval zorgt voor veel te hoge maandlasten. Bijvoorbeeld omdat je ook nog op vakantie wilt. Zorg dus dat je goed weet wat jouw maandlasten worden en baseer daarop je bod. Wil je zeker weten waar je aan toe bent? Plan dan even een gratis oriëntatiegesprek in met een hypotheekadviseur van Knab Hypotheken.

3. Eigen geld inleggen

Als je een huis koopt, heb je eigen geld nodig. Waarschijnlijk al voor je hypotheek, omdat je in 2017 nog maar 101% van de marktwaarde van de woning kunt lenen. Maar ook bijvoorbeeld om de woning in te richten en in de toekomst die kapotte wasmachine te vervangen. Zorg dus altijd dat je voldoende eigen geld achter de hand hebt.

4. Woningwaarde achterhalen

De vraagprijs is niet altijd een realistische prijs. Zorg er dus voor dat je weet wat de woning echt waard is. Je kunt kijken naar de prijs waarvoor huizen in de omgeving zijn verkocht, of online de WOZ-waarde opvragen. Nog beter is om een woningtaxatie aan te vragen voor een kleine vergoeding. Dit kan via verschillende websites.

5. Situatie inschatten

Je kunt bij het kopen van een huis met verschillende situaties te maken krijgen. Stel: de verkoper woont al lang in een ander huis en de woning die jij op het oog hebt, staat al die tijd te koop. Dan is het realistisch om ver onder de vraagprijs te bieden. De verkoper moet immers van de woning af. Het is ook mogelijk dat de woning pas net op de markt is en er veel geïnteresseerden zijn. Dan kun je overwegen juist boven de vraagprijs te bieden, zodat het huis niet aan je voorbij gaat.

6. Maximale prijs bepalen

De maximale prijs die jij wilt betalen voor je potentiële nieuwe woning, heeft te maken met wat je maximaal aan maandlasten wilt betalen. En daarmee natuurlijk met je maximale hypotheek. Zorg dat je hier niet overheen gaat. Anders krijg je straks misschien te maken met een hypotheek die je niet kunt betalen of maandlasten die te hoog voor je zijn.

7. Bod onderbouwen

Als je gaat bieden op een huis, is het goed om te onderbouwen waarop je je bod baseert. Heeft jouw bod bijvoorbeeld te maken met de waarde van de woning? Of kozijnen die je moet vervangen en een keuken die nodig opgeknapt moet worden? Zorg ervoor dat je op een duidelijke manier vermeldt waarom het bod misschien iets lager is dan de verkoper verwacht.

8. Ontbindende voorwaarden

Het is heel verstandig om ontbindende voorwaarden op te nemen in het voorlopig koopcontract. Deze vermeld je al in het bod. De bekendste ontbindende voorwaarde is onder voorbehoud van financiering. Stel: je kunt toch niet zo’n hoge hypotheek krijgen als je had verwacht, waardoor je het huis niet kunt kopen. Dan wil je daar kosteloos vanaf kunnen zien, ook na het tekenen van het voorlopig koopcontract. Een andere voorwaarde is bijvoorbeeld onder voorbehoud van de uitslag van de bouwkundige keuring of het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie.

9. Zwart-op-wit bieden

Zorg ervoor dat je het bod dat je telefonisch of via de website van de makelaar doet, altijd zwart-op-wit bevestigt. Oftewel: via e-mail. En zorg ervoor dat je altijd bevestiging krijgt van het tegenbod via e-mail. Zo bouw je bewijsmateriaal op om duidelijk aan te kunnen tonen wat de afspraken zijn.

10. Voorbereiden op een tegenbod

Als je een bod doet, is de kans vrij groot dat je een tegenbod krijgt. Zorg ervoor dat je weet hoe je hierop reageert. Misschien is het tegenbod veel hoger dan je had gehoopt of juist veel lager, daar moet je je goed op voorbereiden.

Ben je nog niet helemaal zeker hoe je dat droomhuis echt in je bezit krijgt? Download dan het gratis e-book Bieden op je droomwoning, met onder meer:

  • Een voorbeeldbrief waarmee je direct een bod kunt doen;
  • De 4 beste onderhandeltips;
  • Uitleg over hoe bieden en onderhandelen precies gaat. 

Mark Mensink
Mark is hypotheekadviseur bij Knab. In de video’s van Knab University geeft hij uitgebreid antwoord op alle vragen over huis en hypotheek.


Hoe breng je nu slim een openingsbod uit?  Download de checklist

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek