Besparen met zonnepanelen: dit leveren zonnepanelen op

Zonnepanelen worden steeds populairder en met een goede reden. Het is een makkelijke manier om met je dak energie op te wekken. Het is een kleine investering, maar je verdient het waarschijnlijk weer terug. Wat leveren zonnepanelen eigenlijk op? En scheelt dat per paneel? In deze blog leggen we het je uit.
Gepubliceerd
14 juni 2019
Laatst geüpdatet
6 maart 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 6 juni 2019
- Laatst geüpdate: 6 maart 2020
- Leestijd: 2 minuten

Zonnepanelen worden steeds populairder en met een goede reden. Het is een makkelijke manier om met je dak energie op te wekken. Het is een kleine investering, maar je verdient het waarschijnlijk weer terug. Wat leveren zonnepanelen eigenlijk op? En scheelt dat per paneel? In deze blog leggen we het je uit.

btw terugvragen op zonnepanelen-155159-edited

Hoeveel kun je per jaar besparen met zonnepanelen?

Zonnepanelen op je dak zijn een manier om je huis te verduurzamen. Ze zijn goed voor het milieu en kunnen goed zijn voor je portemonnee. Maar wat bespaar je er eigenlijk mee? Dat hangt af van drie zaken: het type zonnepaneel dat je kiest, hoeveel zon er op jouw dak schijnt en hoeveel energie jij verbruikt. 

Het type zonnepaneel

Er zijn allerlei verschillende zonnepanelen op de markt. De meeste zonnepanelen leveren zo’n 270 Wp op. Wp staat voor wattpiek, de manier waarop het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt. Maar er zijn panelen die veel meer opwekken. Bijvoorbeeld de zonnepanelen van Sunpower die je via Finzie kunt aanschaffen. Deze wekken wel 400 Wp op. 

Als je zonnepanelen gaat kopen, kijk dan naast hoeveel ze kosten ook naar wat ze opleveren. Misschien zijn ze wat duurder, maar heb je de investering veel sneller terugverdiend omdat ze meer energie per vierkante meter opwekken.   

Zon op je dak

Hoeveel ruimte heb jij op je dak? En hoeveel zon komt daar? Dat zijn ook belangrijke vragen als je wilt weten hoeveel zonnepanelen opleveren. Een dak dat de hele dag vol in de zon staat is efficiënter voor zonnepanelen dan een dak met bijna constant schaduw.

Het kan zijn dat jouw dak niet geschikt is doordat het in de schaduw staat of te weinig plek heeft om genoeg panelen neer te leggen. Een financieel coach kan jou hiermee helpen. Hij of zij bekijkt hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen en wat ze gaan opleveren. Ook wordt er dan berekent hoe lang het duurt voor jij de zonnepanelen terugverdiend hebt. 

Wat verbruik jij?

Hoeveel zonnepanelen jou gaan opleveren hangt af van hoeveel je zelf verbruikt en hoeveel je kunt teruggeven aan het net. Heb je een slimme meter of een app die jouw stroomverbruik bijhoudt?  Dan kun je zelf opzoeken hoeveel stroom je per jaar verbruikt. Zoek ook uit of je terug kunt leveren aan het net als je meer stroom opwekt dan je zelf nodig hebt. Zo kun je nog geld verdienen aan je zonnepanelen en verdien je ze waarschijnlijk sneller terug. 

Hoeveel kun jij besparen met zonnepanelen?

Heb je een antwoord gevonden op hoeveel energie de zonnepanelen opwekken, hoeveel er op je dak passen en wat jij verbruikt? Dan kun je uitrekenen wat zonnepanelen jou gaan opleveren!

De opbrengst van een paneel in Kilowattuur (kWh) is 90% van de capaciteit in Wp. Dit is afhankelijk van het zonnepaneel dat je kiest. Laten we voor het gemak uitgaan van het gemiddelde. Dus 0,9 x 270 Wp = 243 kWh per jaar. 

Als er 8 panelen op jouw dak passen, dan leveren die zonnepanelen jou 8 x 243 kWh = 1.944 kWh per jaar op. Dat is genoeg als je in je eentje woont. 

Het juiste zonnepaneel levert meer op

Hoe beter het zonnepaneel is dat je kiest, hoe meer het oplevert. Daarbij heb je dan een stuk minder zonnepanelen op je dak nodig. Zo worden zonnepanelen ook interessant als je maar plek heb voor bijvoorbeeld 6 panelen. Wil je hier meer over weten? Ga langs bij een financieel coach bij jou in de buurt. Hij of zij kan jou hier alles over vertellen en zo weet je na de eerste afspraak (die gratis is!) meteen wat zonnepanelen jou kunnen opleveren!Pauline de Groot
Pauline de Groot is econoom en copywriter en werkt voor Finzie. Ze helpt jou graag bij het overzichtelijk maken van je geldzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Snel inzicht in je opties voor een hypotheek  Gratis oriëntatiegesprek

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek