Als ondernemer financiële ruimte door je hypotheek: 4 tips

Ben jij ondernemer en kun je privé wel wat financiële ruimte gebruiken? We hebben vier tips voor je op een rij gezet waarmee je als ondernemer privé meer financiële ruimte kunt creëren. Eén hint: het heeft alles te maken met je hypotheek.
Gepubliceerd
2 april 2021
Laatst geüpdatet
13 maart 2024
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 2 april 2021
- Laatst geüpdate: 13 maart 2024
- Leestijd: 3 minuten

Ben jij ondernemer en kun je privé wel wat financiële ruimte gebruiken? We hebben vier tips voor je op een rij gezet waarmee je als ondernemer privé meer financiële ruimte kunt creëren. Eén hint: het heeft alles te maken met je hypotheek. 

Financiele ruimte ondernemer in hypotheek

Let op: De tips in dit artikel zijn niet bedoeld als persoonlijk advies. Bespreek je plannen altijd eerst met een financieel coach.

Tip 1: Je overwaarden benutten

Heb je overwaarde op je woning? Dan kun je je overwaarde opnemen om financieel meer ruimte te creëren. Je hebt overwaarde op het moment dat de waarde van je woning hoger is dan de hypotheekschuld. Door je overwaarde te benutten, komt er vermogen vrij dat je vrijuit mag besteden. Hierdoor creëer je privé meer financiële ruimte.

Tip 2: Je hypotheek oversluiten

Soms is het interessant om je hypotheek over te sluiten. Bijvoorbeeld wanneer je een hoge rente betaalt en je ergens anders een hypotheek tegen een lagere rente kunt krijgen. Door je hypotheek over te sluiten, kun je soms flink besparen op je maandlasten.

Tip 3: Verhoog je hypotheek of sluit een extra hypotheek af

Je kunt ook je huidige hypotheek verhogen binnen de ruimte die verhoogde inschrijving en het onderpand (de woning) je biedt, om zo meer financiële ruimte te creëren. Hiervoor moet de hypothecaire inschrijving bij het Kadaster hoger zijn dan je huidige hypotheek. 

Als verhoogde inschrijving niet mogelijk is in jouw situatie, kun je een extra hypotheek afsluiten. Hiermee kun je tot 100% van de marktwaarde van je woning lenen of maximaal 106% als je je woning verduurzaamt.

Let op dat je te maken krijgt met eenmalige kosten en misschien met een verhoging in hypotheeklasten. Je moet hiervoor namelijk weer langs een notaris. Bespreek ook áltijd met een financieel expert of de kosten in jouw geval opwegen tegen de baten. 

Tip 4: Pauzeer je hypotheeklasten als het niet gaat

Red je het écht niet om je lasten te betalen? Als ondernemer kun je bij veel banken een betaalpauze aanvragen voor je hypotheeklasten. Banken hebben deze mogelijkheid in het leven geroepen om ondernemers te helpen die financieel in de problemen komen door de coronacrisis.

Houd er wel rekening mee dat de betalingsachterstand na vier maanden geregistreerd wordt bij het BKR en je de uitgestelde bedragen op een later moment alsnog moet betalen, waardoor je maandlasten omhoog gaan. Zie dit dus echt als een laatste redmiddel. 

 Maura Oude Avenhuis
Maura Oude Avenhuis is Content Marketeer bij Finzie. Met haar passie voor content en de financiële dienstverlening schrijft zij nuttige blogs die jou verder op weg kunnen helpen.Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek