Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor je beleggingen bij Knab?

De inval in Oekraïne heeft direct effect op de financiële markten. Natuurlijk valt eventuele financiële ellende hier in het niet bij de verschrikkelijk humanitaire ellende daar. Toch vertellen we graag kort wat de oorlog betekent voor je beleggingsportefeuille van Knab Beheerd Beleggen.
Gepubliceerd
2 maart 2022
Laatst geüpdatet
14 september 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 1 maart 2022
- Laatst geüpdate: 14 september 2023
- Leestijd: 2 minuten

De inval in Oekraïne heeft direct effect op de financiële markten. Natuurlijk valt eventuele financiële ellende hier in het niet bij de verschrikkelijk humanitaire ellende daar. Toch vertellen we graag kort wat de oorlog betekent voor je beleggingsportefeuille van Knab Beheerd Beleggen.

Oekraine en je beleggingen

Op de korte termijn: beurskoersen dalen

Knab belegt voor jou onder andere in aandelen en obligaties. Waarschijnlijk heb je al gezien dat de beurskoersen de afgelopen tijd – ook vóór de inval - flink zijn gedaald. Dat kwam onder meer door hoge energieprijzen en de spanningen rondom Oekraïne. Sinds de Russische inval zijn de beurzen wereldwijd verder gedaald, waardoor je beleggingen minder waard zijn geworden.

Op de langere termijn: na een daling volgt herstel

We kunnen ons goed voorstellen dat je schrikt van dalingen op de beurzen. Plotselinge waardedalingen komen echter vaker voor. Denk aan de kredietcrisis van 2008 en recenter nog de daling veroorzaakt door het coronavirus. De ervaring leert dat markten zich weer herstellen. En dat gaat vaak sneller dan je denkt. Soms duurt het een aantal maanden, soms wat langer, maar uiteindelijk vinden de koersen hun weg weer omhoog.

Knab belegt voor de lange termijn

Speculanten en daghandelaren kijken naar de korte termijn. Wij niet. Wij beleggen je geld namelijk voor de lange termijn. En op lange termijn verwachten we een goed rendement voor je te behalen. Dit doen we onder andere door je portefeuille goed te spreiden. Daarmee verkleinen we het risico bij grote koersdalingen.

Wat kan je nu het beste doen?

Het belangrijkste is om het hoofd koel te houden. Paniek en angst zijn ook op de beurs namelijk slechte raadgevers. Maak dus geen overhaaste keuzes. Toen je begon met beleggen bij Knab heb je een vragenlijst ingevuld en daarmee hebben we je beleggingsstrategie bepaald. We beleggen daardoor op de manier die het beste bij je past. Dagelijkse gebeurtenissen in de financiële markten - hoe heftig soms ook - zouden geen reden moeten zijn om van je keuze af te wijken.

Overweeg een periodieke inleg

Het kan daarnaast aantrekkelijk zijn om een periodieke inleg in te stellen. Daarmee leg je iedere maand een vast bedrag in op je beleggingsrekening. Je zit daardoor niet vast aan één inlegmoment en je beleggingsportefeuille is minder gevoelig voor grote koersschommelingen. Lees meer over periodiek beleggen.

Investeert Knab in Rusland?

Knab wil op geen enkele manier bijdragen aan financiële criminaliteit en terrorisme. We doen daarom vanaf nu geen nieuwe investeringen in Russische en Belarussische bedrijven. Daarnaast kijken we op dit moment naar de beste manier om onze huidige investeringen in beide landen te reduceren.  We volgen hierin het beleid van ons moederbedrijf Aegon

Goed om te weten
Bovenstaande informatie is geen persoonlijk beleggingsadvies. Maak altijd je eigen afweging. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kunt (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt.Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.Deel via:

Elke maand je saldo zien groeien?  Ontdek periodiek beleggen