Beginnen met beleggen, wanneer is hét moment?

"Is beleggen iets voor mij?" Aangezien de inflatie hoger ligt dan de spaarrentes, is dat een logische vraag. Het geld op je spaarrekening wordt op dit moment langzaam minder waard en beleggen biedt je de kans op meer rendement. Maar wanneer begin je? Is het slim om het juiste moment af te wachten, of maakt het instapmoment weinig uit?
Gepubliceerd
17 februari 2021
Laatst geüpdatet
18 oktober 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 23 augustus 2017
- Laatst geüpdate: 18 oktober 2023
- Leestijd: 2 minuten

"Is beleggen iets voor mij?" Aangezien de inflatie hoger ligt dan de spaarrentes, is dat een logische vraag. Het geld op je spaarrekening wordt op dit moment langzaam minder waard en beleggen biedt je de kans op meer rendement. Maar wanneer begin je? Is het slim om het juiste moment af te wachten, of maakt het instapmoment weinig uit?

Beleggen bij Knab

beginnen met beleggen

Wat is het beste moment om te beginnen met beleggen?

Helaas, deze vraag kunnen we niet voor je beantwoorden. Er is namelijk op de beurs geen gouden periode waarin je zeker weet dat je geld gaat verdienen. Of je het beste vandaag of morgen kunt beginnen met beleggen, kan niemand vooraf zeggen. Stijgt de beurs al een tijdje? Dan ben je misschien te laat, maar - voor hetzelfde geld - stijgt de beurs nog rustig door. Het omgekeerde geldt ook: staat de beurs historisch laag? Dat lijkt een aantrekkelijk moment om in te stappen, maar de index kan net zo goed nog verder zakken. Kortom: het heeft geen zin om hierover na te denken.  Het optimale moment om te beginnen met beleggen bestaat niet, dus je kan net zo goed nu beginnen.

Spreid je inleg

Omdat je vooraf nooit het juiste moment kunt voorspellen, kan het verstandig zijn om periodiek (kleinere) bedragen in te leggen in plaats van in één keer een (groot) bedrag. Hiermee spreid je je kansen en beperk je het risico op slechte resultaten. Wanneer je gedurende langere tijd op vaste momenten - bijvoorbeeld maandelijks - een bedrag inleg, dan heb je een goede kans dat je op 'duurdere' maar ook op de 'goedkopere' momenten koopt. Uiteindelijk kom je dan meestal uit op een gemiddelde.

Geld missen voor de langere termijn

Een hele belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: kan ik het geld dat ik wil beleggen voor een langere periode missen? Beleggen is namelijk minder riskant als je het geld voor een lange periode op je beleggingsrekening kunt laten staan. Historisch gezien is de beurs elke crisis uiteindelijk weer te boven gekomen, maar dan moet je niet in paniek raken als je beleggingen tijdelijk lager staan. Tussendoor verkopen en later weer terugkopen pakt zelden goed uit.

Verwacht je op korte termijn geld nodig te hebben? Bijvoorbeeld om te verhuizen of voor een grote bruiloft. Dan is het verstandig om (ook) geld op een spaarrekening te laten staan. Daar kun je immers ieder moment bij. Beleg dus ook geen geld dat eigenlijk bedoeld is als financiële buffer voor als de auto stukgaat of voor een onverwachte belastingaanslag. Lastig om te bepalen wat een goede buffer is? Het Nibud heeft daar een handig hulpmiddel voor.

Heb je geen dure plannen, een goede financiële buffer en je extra spaargeld al een tijdje niet aangeraakt? Dan zou je kunnen overwegen om een gedeelte voor de lange termijn te beleggen. Mits je bereid bent om wat risico te nemen uiteraard.

Op safe of meer risico

Wil je zoveel mogelijk op safe spelen, kies dan voor een defensieve strategie. Daarmee beleg je relatief gezien meer in obligaties. Deze zijn over het algemeen stabieler dan aandelen, maar leveren vaak ook iets minder rendement op. Bereid om meer risico te nemen? Dan is een meer offensieve strategie wellicht iets voor jou. Zo’n strategie bevat juist weer meer aandelen. Het kan zijn dat je op de korte termijn verlies maakt, maar over het algemeen maak je op de langere termijn wel meer kans op een hoger rendement.

Focus op de lange termijn

Als je gaat beleggen, doe je dat voor de lange termijn. Het heeft dus niet per se zin om de beurs op de voet te volgen. Sterker nog: Uit onderzoek blijkt dat je beleggingsstrategie continu aanpassen op basis van het beursnieuws, niet meer rendement op hoeft te leveren. Het is beter om vast te houden aan een visie voor de langere termijn en niet mee te gaan in bepaalde hypes of in te spelen op kortetermijnontwikkelingen. De kans is aanwezig dat dit verkeerd uitpakt. Over het algemeen werkt het beter om een gespreide portefeuille voor een lange termijn aan te houden. Dat klinkt misschien saai, maar is wel het meest verstandig. Benieuwd wat beleggen je op de lange termijn kan opleveren?

Bereken je rendement

Beleggen is ook voor de kleine(re) portemonnee

Beginnen met beleggen is spannend. Zeker als je het idee hebt dat je meteen met een groot bedrag zou moeten beginnen. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kan ook prima beginnen met een klein bedrag - bijvoorbeeld € 100. Als je daarbij een periodieke inleg instelt, groeit je saldo vanzelf door naar een groter bedrag.

Je geld laten beleggen door een expert

Je weet nu zeker dat je de beurs wil betreden, maar twijfelt alleen nog over dit: moet ik me niet eerst beter inlezen over beleggen voor ik eraan begin? Natuurlijk staat het je altijd vrij om je eerst meer te verdiepen in de beleggingswereld voor je een deel van jouw spaargeld belegt. Dat is juist heel verstandig. Maar als je bij Knab belegt, heb je geen uitgebreide beleggingskennis nodig. Je laat je geld namelijk beleggen door onze experts.  Zo profiteer je van de voordelen van beleggen, zonder dat je er elke dag mee bezig hoeft te zijn. Benieuwd hoe het werkt?

Ontdek beleggen bij Knab

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Of beleggen echt iets voor jou is, hangt bijvoorbeeld af van jouw kennis en ervaring, financiële situatie, of je bereid bent risico’s te nemen en je doelen. Denk er dus goed over na.



Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.



Deel via:

Stop met dromen, start met beleggen.  Meer info